De IESSEL ciderij

Wij maken cider van 100% sap van fruit uit hoogstamboomgaarden met oude rassen. De IESSEL ciderij is gevestigd bij De Oorsprong, centrum voor ambachtelijke streekproducten, in Schalkhaar.

Met onze ciders geven van nieuwe waarde aan oude fruitrassen uit de IJsselstreek. Het fruit komt uit bijna 100 verschillende particuliere hoogstamboomgaarden, stuk voor stuk unieke plaatsen vol biodiversiteit. Samen met onze appeldonateurs, verkooppunten en ciderliefhebbers dragen we zo bij aan het behoud van deze boomgaarden. En daarmee aan landschap en leefruimte voor dieren en planten.

We gebruiken oude appelrassen die je niet zult vinden in de supermarkt. Neem de Ananas Reinette, de Purpurroter Cousinot of de Present van Holland. Niet zomaar een appeltje, maar laatrijpe appels met een goede verhouding aan suikers, zuren en bitters om er een heerlijke friszure cider van te maken.

Na zorgvuldige selectie van het fruit vermalen en persen we de appels tot 100% puur vers appelsap. We vergisten het sap in vaten, wild of met toegevoegde gist. We hevelen tot de cider helder wordt. Onze cider rijpt minstens 6 maanden in het vat. We bottelen de cider en laten het nog eens twee maanden rijpen. En als het even kan nog veel langer. Eindelijk tijd om te proeven! Wil je meer weten? Boek dan eens een Proeverij

In dit filmpje zie je hoe we IESSEL Cider maken:

IESSEL Cider, echte cider uit de hoogstamboomgaarden langs de IJssel

De cidermakers van de IESSEL ciderij zijn Marin van Sprang en Rob le Rutte.  Onze passie voor duurzaam beheer van hoogstamboomgaarden vormt het fundament van de IESSEL ciderij. Beiden zijn wij vrijwilliger bij het beheer van hoogstamboomgaarden in de streek via de hoogstambrigade in Deventer en Rob is secretaris van de stichting IJsselboomgaarden 

De cidermakers

IESSEL cider is naast cidermaker ook enthousiast promotor van Nederlandse ambachtelijke cider. Ook enthousiast geworden? Kijk dan ook eens op: www.cidervoorieder.nl